Winterbanden: alles wat je moet weten over veilig rijden in de winter
Je wist al dat er verschillende soorten autobanden op de markt zijn. Zomerbanden, winterbanden en vierseizoenenbanden (all-season).
Alle banden hebben verschillende eigenschappen die ze onder specifieke omstandigheden beter laten presteren.
Wanneer kies je het beste voor winterbanden?
Wist je dat je bij ijzel mét winterbanden bij een oorspronkelijke snelheid van 50 km/h gemiddeld 8 meter eerder tot stilstand dan met zomerbanden.
Dat klinkt niet als veel, maar dat is een verschil van ruim anderhalve auto.
Je bent het beste af met winterbanden onder je auto als:
- De temperaturen onder 7 graden Celsius zijn gezakt
- Als er veel regen valt
- Als het ijzelt of sneeuwt
Ook buiten de gebruikelijke wintermaanden (december, januari, februari) kan dus sprake zijn van winterse omstandigheden.
Zeker als je in de winterperiode regelmatig reist voor werk of vakantie, is het aan te raden (en in sommige gevallen verplicht) om winterbanden onder je auto te laten monteren.
Niet alleen verklein je met winterbanden de kans op een ongeval, maar ook de kans op nare juridische gevolgen, mocht het onverhoopt toch tot een ongeval komen.
Waarom zijn winterbanden in winterse omstandigheden dan zoveel beter dan zomerbanden?
Er is daadwerkelijk een groot verschil tussen zomer- en winterbanden. Het is geen marketingtrucje van bandenbedrijven om meer te verkopen.
- Winterbanden zijn van een zachte samenstelling met veel groeven die het gladdere wegoppervlak in de winter beter vast kunnen ‘grijpen’.
- Zomerbanden zijn juist harder met minder groeven en minder profieldiepte. Dat geeft een betere bestuurbaarheid onder warme en droge omstandigheden en een lager brandstofverbruik.
Profiel winterbanden: waarom die het grote verschil maakt
Als gevolg van de kou kunnen je gewone banden in de winter hun grip volledig verliezen.
Iedereen die weleens een glijder met z’n auto heeft gemaakt, weet hoe plotseling dit kan gebeuren. Dit wil je sowieso vermijden:
Het grote verschil ten opzichte van gewone banden zit ‘m in het profiel en de samenstelling van de band.
Het unieke karakter van winterbanden komt bijvoorbeeld tot uiting in:
- de rubbersamenstelling
- de diepte van het profiel en het patroon van de banden
- de kleine groeven in het loopvlak
De rubbersamenstelling van winterbanden
In winterbanden zit een hoger natuurrubbergehalte. Dat zorgt ervoor dat ze soepel blijven bij kou. En dat ze meer in contact komen met het wegdek.
Een gewone band hardt uit bij koudere temperaturen, maar een winterband presteert juist optimaal als de temperatuur onder de 7 graden daalt.
Profieldiepte en het patroon – goed voor situaties in sneeuw:
Winterbanden hebben ook een diep profielpatroon. Het winterbanden profiel zorgt voor een holte voor de sneeuw.
Het gekke is dat niets de sneeuw beter vasthoudt dan sneeuw zelf.
De samengeperste sneeuw vergroot het gripeffect en zorgt het voor extra tractie. Je voertuig wordt dan als het ware naar voren geduwd op besneeuwde en ijzige wegen.
Deze extra grip merk je ook in bochten en bij het remmen.
Kortom: meer veiligheid, ook in de sneeuw.
Wanneer zijn winterbanden een noodzaak?
We zeggen het nog maar eens: de banden van je auto zijn het enige contact met de weg. En maken het verschil tussen een veilige en een onveilige rit.
Winterbanden zijn banden die speciaal zijn ontworpen voor winterse omstandigheden. Als de temperaturen onder de 7 graden Celsius zakken, bewijzen winterbanden in veel gevallen hun meerwaarde.
Sterker nog, als deze temperaturen langer aanhouden, dan zijn winterbanden zelfs een noodzaak. In het bijzonder als dit gepaard gaat met natte, winterse omstandigheden.
In landen met milde winters, waarbij de temperaturen amper in de buurt van het vriespunt komen, kun je soms ook volstaan met zomerbanden.
Maar beter voorbereid op wisselende weersomstandigheden ben je met all-season banden die bij matige temperaturen tussen de 7 en de 15 graden Celsius betere prestaties leveren dan zomerbanden.
Uiteraard hangt de noodzaak van winterbanden ook af van de regels die ter plaatse gelden.